DeFi krijgt fishier met Sashimiswap. MasterCard fasen CBDC cosplay. IRS richt zich op Monero en Bitcoin Lightning Network.

In deze uitgave

 1. IRS richt zich op protocollen zoals Monero en Lightning Labs
 2. DeFi biedt Sashimiswap chaser aan na het knevelen op Sushi
 3. MasterCard lanceert platform voor het uitproberen van digitale valuta
 4. In China: OKLink’s gratis cryptocurrency tracker; beurs brengt blokketen ideeën naar 20.000 bedrijven
 5. Funding spotlight: Singapore

Vanuit de Editor’s Desk

Beste lezer,

Je moet wel van de ironie houden. Criminelen helpen de wetshandhavers om te bepalen welke mol ze moeten vermoorden. En hoewel de mol zich misschien ten onrechte als doelwit voelt, is het weer een voorbeeld van waar een onsje preventie een pondje genezing waard kan zijn. Ik heb het over privacy munten.

De afgelopen week heeft de IRS een soort van beloning uitgedeeld om transacties met privacy munten en Layer-2 netwerkprotocollen op te sporen. Dat komt omdat dit de favoriete betalingswijzen lijken te zijn voor drugsdealers en andere criminelen. Nogmaals, de perceptie van deze technologie als een wetteloos Wilde Westen wordt benadrukt. Het zou echter verkeerd zijn om de andere ontwikkelingen in de blockchain-ruimte die dit verhaal tegenwerken, niet in dezelfde mate te belichten. Bijvoorbeeld, hoe blockchain helpt bij het hervormen van arbeidspraktijken, het bevorderen van duurzaamheid en het opnemen van de traditioneel uitgeslotenen (waarover ik zal spreken met enkele opmerkelijke panelleden op de komende Blockchain Central UNGA van de Global Blockchain Business Council – een officiële partner van de Global Goals Week van de VN Foundation, die toonaangevende stemmen in technologie, beleid en bedrijfsleven samenbrengt om de rol van de technologie te bespreken).

Dat is wat we doen bij Forkast.News. We geven u een dieper inzicht in deze technologie met al haar mogelijkheden en gebreken, de schoonheid in de visie en de complexiteit in de uitvoering.

Bedankt dat je de tijd neemt om ons elke week te lezen. Laat ons weten wat u denkt, wat u leuk vindt en wat misschien nog wel nuttiger is. Laat ons op elk moment een berichtje achter: hello@forkast.news.

Tot de volgende keer,

Angie Lau,
Oprichter en hoofdredacteur


1. IRS richt zich op privacy-munten

Door de getallen: IRS – 1.350% toename in Google zoekvolume.

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) heeft een doelwit van US$ 625.000 geplaatst op de achterkant van privacy munten en Layer-2 netwerk protocol transacties zoals Monero en Lightning Labs. De geldelijke beloning wordt aangeboden aan aannemers die de IRS kunnen helpen bij het opsporen van criminele activiteiten die mogelijk worden gemaakt door privacy-gerichte cryptocurrency’s zoals Monero (XRM).

 • De IRS zegt dat het hulp van buitenaf zoekt omdat het agentschap „beperkte onderzoeksmiddelen“ heeft voor het opsporen van dergelijke transacties.
 • Dit bountyprogramma komt in een tijd van toenemende vraag naar privacy-munten, samen met een toename van illegale activiteiten. Bijvoorbeeld, Sodinokibi, een „ransomware as a service“ (RaaS) groep, begon onlangs losgeld te betalen via XRM in plaats van de meer traceerbare Bitcoin Trader.

Forkast.Insights | Wat betekent het?

Terwijl cryptocentrische valuta een institutioneel goed wordt, is het ook de hoofdstad van de georganiseerde misdaad en de eenzame wolf cybercriminelen. Het duistere web is afhankelijk van het vermogen van klanten om anoniem te betalen voor illegale goederen of diensten, en voor de verkopers om betaald te worden en uit te betalen zonder een digitaal papieren spoor achter te laten voor de wetshandhaving of de fiscus om te volgen.

De drugsbaronnen en andere criminelen van het duistere web beheersen de mogelijkheid om hun handel met discretie te laten verlopen. Ondanks de grote bekendheid van de bustes in de afgelopen tien jaar zijn er nog steeds 30 actieve markten, volgens data-aggregator Darknet Live. Volgens Chainalysis, darknet markten bedragen gezamenlijk een $ 800 miljoen per jaar bedrijf, en terwijl de omzet stabiel is, het aantal transacties neemt toe – wat betekent dat het klantenbestand zich uitbreidt.

Maar voor veel drugsdealers en andere criminelen eindigt hun online discretie met de transactie zelf. Flitsend en duur speelgoed is de norm als criminelen met hun inkomsten pronken. Alexandre Cazes, de late baas van darknet markt AlphaBay, had de smaak te pakken van snelle auto’s en luxueus onroerend goed dat de aandacht trok van de autoriteiten in Thailand waar hij woonde. En laten we de originele „Scarface“ gangster Al Capone niet vergeten, die van zijn huis in Miami hield en die niet door de FBI maar door de IRS werd neergehaald.


2. Na het monddood maken van SUSHI serveert DeFi Sashimiswap

Door de getallen: Sashimiswap – 5.000% toename van het Google-zoekvolume.

Vorige week in de Game of DeFi Thrones, zagen we SUSHI’s nosedive nemen Uniswap naar beneden, uit DeFi’s Total Value Locked (TVL) leaderboard. Deze week keerde de anonieme maker van SushiSwap, Chef Nomi, 14 miljoen dollar aan ETH terug, terwijl Aave bovenop de troon zit met bijna 1,5 miljard dollar aan TVL. Intussen introduceert het blokketennetwerk ælf een spin-off van SushiSwap, SashimiSwap.

 • @aelfblockchain:
 • „Beste #aelf leden van de gemeenschap en alle #DeFi liefhebbers, hier is een sneak peek van SashimiSwap, een nieuwe SushiSwap met cross chain functies ontwikkeld door blockchain project ælf. Super eenvoudig #DeFi, geen pre-mining, eerlijke lancering, & hoge opbrengst! #Blockchain3_0.“
 • ConsenSys Managing Director voor Global Business Technology Development, Strategy and Operations @JohnLilic:
  • „De #SushiSwap Sushi manie heeft grote gevolgen voor iedereen bc als het systeem duurzaam blijkt te zijn dan zal $SUSHI P/S (rev/mkt cap) ofwel sky rocket of anderen zullen crashen bc de meeste andere #defi tokens worden verhandeld bij veel grotere P/S veelvouden met veel lagere inkomsten & volume/mkt cap.“

Forkast.Insights | Wat betekent het?

DeFi liquiditeitspools zoals SushiSwap, SashimiSwap, whateverswap maken collateralized debt obligations – die tikkende tijdbommen die Wall Street en enorme zwaden van de wereldwijde financiën iets meer dan tien jaar geleden opbliezen – zien er kinderspel uit, en verbazingwekkend genoeg waren CDO’s een volledig gereguleerd financieel instrument. We weten precies wie ze aanbood en wat er precies in zat. De logica achter de onderliggende waarde was achteraf gezien gebrekkig, maar dit alles werd vastgelegd in reglementaire documentatie zoals prospectussen.

„In principe is de ICO-zeepbel van 2017 in combinatie met de Grote Financiële Crisis van 2008 een worst case scenario voor DeFi“, vertelt Alex Svanevik, CEO van blockchain analytics firma Nansen, aan Forkast.News mediapartner Decrypt. Maar ondanks de tekenen van een zeepbelvorming, voegt Nansen toe: „Het is ook heel anders dan de ICO-zeepbel van 2017 op een paar belangrijke punten.

Wat gaat er gebeuren met deze liquiditeitspools als er een scherpe correctie is in de prijzen van cryptocurrency activa in combinatie met een daling van de inschrijvingen van gebruikers? Het gebrek aan verse kapitaalstromen en de algemene daling van de waarde zouden betekenen dat de liquiditeitspools hun hefboomwerking niet langer kunnen ondersteunen. Wat betekent dat het geheel zal instorten. In een goed, geregistreerd beveiligingsaanbod zou er documentatie zijn die al deze risico’s schetst en modellen die laten zien op welk punt de zaken zouden instorten. Maar in DeFi, is er niets van dat alles omdat er geen wettelijke verplichting is om het te verstrekken. De walvissen zullen rijker worden, zodat de houders van de zakjes er niet meer uitkomen wanneer de ineenstorting plaatsvindt.


3. Mastercard biedt CBDC-pretend-play

Door de getallen: Mastercard – 4.500 % toename van het Google-zoekvolume.

Mastercard heeft een virtueel testplatform van de centrale bank voor digitale valuta (CBDC) gelanceerd om de CBDC-ecosystemen te simuleren en use cases te evalueren. Het platform kan distributie-, uitgifte- en centrale bank digitale valutatransacties tussen financiële dienstverleners en consumenten simuleren, evenals een toekomstige CBDC-interface met traditionele betalingsnetwerken.

 • „Mastercard drijft innovatie met de publieke sector, banken, fintechs, en adviesbureaus in de exploratie van CBDCs,“ zei Raj Dhamodharan, de uitvoerende ondervoorzitter van Mastercard van digitale activa en blockchain producten. „Dit nieuwe platform ondersteunt centrale banken bij het nemen van beslissingen over de toekomst van lokale en regionale economieën“.
 • „Samenwerking tussen de publieke en private sector bij de exploratie van [CBDC’s] kan de centrale banken helpen om een beter inzicht te krijgen in het scala aan technologische mogelijkheden en capaciteiten die beschikbaar zijn met betrekking tot CBDC’s,“ zei Sheila Warren, hoofd van de blockchain op het World Economic Forum.

Forkast.Insights | Wat betekent het?

MasterCard en andere creditcardmaatschappijen hebben waarde omdat hun ingewikkelde netwerk van technische infrastructuur – de zogenaamde payment rails – het voor iedereen mogelijk maakt om bijna overal ter wereld (behalve in Cuba, Iran, Noord-Korea, Syrië en Venezuela) een handelaar te betalen. Natuurlijk zou MasterCard, die zich bezighoudt met het verplaatsen van kapitaal over de hele wereld, geïnteresseerd zijn in CBDC’s, aangezien haar klanten in de toekomst via MasterCard digitale valuta’s zullen uitgeven die door de staat zijn uitgegeven.

Interessant is dat de inspanningen van MasterCard om zich bij de CBDC-strijd aan te sluiten, komen nadat het bedrijf zich uit de Weegschaal heeft teruggetrokken – onder vermelding van de druk van de regelgevende instanties. In veel opzichten kunnen de CBDC’s doen wat de Weegschaal in eerste instantie had voorgesteld, maar dan wel met stilzwijgend overheidstoezicht en goedkeuring.


 

De Chinese internationale beurs voor de handel in diensten (CIFTIS), die 4 tot 9 september plaatsvond, introduceerde op blokketen gebaseerde diensten voor meer dan 20.000 ondernemingen.

 • Het evenement toont het gebruik van de blokketen in IP-bescherming en toeleveringsketens. Er was ook een op een blokketen gebaseerd platform voor handelsfinanciering, ontwikkeld door het Digital Currency Institute (DCI), de onderzoekstak van PBOC. Het is gelanceerd in september 2018 en biedt in realtime handelsfinancieringsdiensten aan. Het platform wordt momenteel gebruikt door 48 commerciële banken en vergemakkelijkt meer dan 50.000 zakelijke transacties met een cumulatief volume van meer dan 181,6 miljard yuan, volgens de lokale media.
 • De beurs – gezamenlijk georganiseerd door het ministerie van Handel en de gemeentelijke overheid van Beijing – is China’s eerste grote internationale economische en handelsevenement sinds de uitbraak van de Covid-pandemie.

Forkast.Insights | Wat betekent het?

Zoals het grootste deel van de wereld zich afvraagt wanneer in-persoonshandelsshows eindelijk weer zullen plaatsvinden, staan ze in China al – en blokketen (misschien symbolisch) hoog op de agenda bij de eerste terugkeer van de natie naar live-handelsshows.

China heeft ongeveer 35.000 bedrijven met een blokketen (hoewel er vragen zijn over hoeveel er eigenlijk legitiem zijn) en de industrie is een pijler van China’s post-Covid herstel. Als China herstarten in-person fysieke handelsbeurzen, zal het interessant zijn om te zien die worden gezien als meer nuttige kanaal van het bedrijfsleven.

Er zijn op dit moment tientallen beurzen over de hele wereld, de meeste zijn virtueel. Maar geven de deelnemers echt evenveel om een virtuele beursvloer als om het echte werk? Zouden de lagere kosten voor de toegang tot virtuele beurzen meer kleine leveranciers kunnen aanmoedigen, ongeacht waar ter wereld ze zich bevinden, om deel te nemen? Hoe anders is de ROI voor belanghebbenden bij een virtuele conferentie?

De blokketenindustrie in het Westen wil conferenties, maar zal het virtueel moeten doen tot er een Covid-vaccin beschikbaar is. Aangezien we conferenties, echt en virtueel, naast elkaar zullen houden, zal het interessant zijn om te zien welke soort het meest vruchtbaar is voor de betrokken partijen.